Pasta pesto to sposób na urozmaicenie menu

Odnosisz wrażenie, że w kółko jesz te same rzeczy? A może szukasz przepisu na zdrowe, ale przy tym szybkie danie? Jeśli tak, to przerwij żywieniową monotonię. Przeczytaj ten artykuł i zobacz, jak w prosty sposób możesz urozmaić swoje menu, a przy okazji sprawić, że posiłki będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Pasta Pesto – dlaczego warto wzbogacić o nią swoją dietę?

W dzisiejszych czasach wielu z nas wpada w żywnościową rutynę. Przede wszystkim ogromny wpływ ma na to nasz szybki tryb życia. Pracujemy po kilka lub nawet kilkanaście godzin dziennie, a w momencie, w którym przychodzimy do domu marzymy tylko o odpoczynku. A przecież wielu z nas po pracy, chcąc choć trochę zrelaksować się, spotyka się ze znajomymi. Skąd w takim razie wziąć czas na to, by zdrowo, a zarazem różnorodnie się odżywiać? Jest to trudne zadanie, ale do wykonania. W tym celu warto stawiać na zdrowe, a przy tym szybkie przepisy na obiady, jaki niewątpliwie jest pasta pesto. Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Pasta pesto pochodzi z Włoch i najczęściej stosuje się ją do makaronów lub pieczywa.

Jak przygotować pesto?

Pasta pesto to danie, które niezmiernie łatwo przygotować. W tym celu należy zaopatrzyć się w bazylię i pietruszkę. W pierwszej kolejności należy posiekać całą bazylię, a potem połowę pietruszki. Następnie zioła należy wrzucić do miksera, dodając odrobinę oliwy i czosnku. To wszystko miksujemy. Dodatkiem, który warto dodać są orzeszki piniowe. Jeśli zdecydujesz się na ten składnik, to musisz je lekko uprażyć na patelni na złoty kolor. Potem dodajesz je do pesto, jednocześnie dodając odrobinę parmezanu. To wszystko miksujesz. I to wszystko. Pamiętaj, że konsystencja pesto musi być delikatna, a sam sos nie może być suchy. W razie potrzeby warto dodać więcej oliwy. Zwróć też uwagę na to, by nie dodać za dużo czosnku, bo jego intensywny zapach może zabić smak bazylii, która powinna odgrywać główną rolę w tej paście. Świeżo zrobiona pasta pesto idealnie nadaje się do dań w okresie wiosennym lub letnim. Makaron z tym sosem to doskonałe danie, które warto zrobić samemu choć raz. Jestem pewna, że tego typu dania na pewno urozmaicą Twoje codzienne menu i chętnie będziesz po nie sięgała.