Obsługa w restauracji – jakie są główne błędy?

Każdy, kto kieruje obiektem gastronomicznym, powinien mieć świadomość, że jakość obsługi przekłada się na sukces działalności. Często zdarza się tak, że to sympatyczna kelnerka lub barman przyciągają klientów. Jeśli nasz personel jest kompetentny oraz przyjaźnie nastawiony, to goście mogą nie zauważyć drobnych niedociągnięć. Nierzadko bywa tak, że klienci darują nam pewne pomyłki tylko dlatego, że obsługa w restauracji budzi pozytywne uczucia.

Zgrana oraz stała obsługa w restauracji to prawdziwy skarb, o czym powinien pamiętać każdy manager obiektu. Oczywistym jest, że nikt świeżo zatrudniony nie będzie pracować idealnie. Na szczęście wiele rzeczy można wypracować. Czego należy unikać – http://www.lrspoland.pl/obsluga-w-restauracji-jakie-sa-glowne-bledy,204.html?

Nieprzeszkolona obsługa w restauracji

Prawdziwym koszmarem każdego gościa restauracji jest sytuacja, gdy kelner nie ma pojęcia co znajduje się w karcie. Taka osoba nie potrafi doradzić, a także pomóc w wyborze dania. W dzisiejszych czasach wiele osób przestrzega rygorystycznych diet. Mowa tutaj nie tylko o powszechnie znanych alergenach (np. orzechach), ale również produktach zawierających gluten. Dobrze jest, jeśli w karcie menu znajdują się podstawowe informacje na temat serwowanych posiłków, jednak czasami to nie wszystko. Kelner powinien wyrywkowo odpowiadać na pytania dotyczące dań. Naturalnym jest, że nowa osoba nie zapamięta składu kilkudziesięciu potraw.

Warto dodać, że niektóre lokale wciąż w swojej ofercie mają nawet powyżej stu dań. Może wydawać się to abstrakcyjne, ale obsługa w restauracji ma obowiązek znać całą ofertę, zupełnie tak, jak w każdej innej branży. Niewiele osób ma świadomość, że praca kelnera nie polega jedynie na spisywaniu zamówienia, a następnie przynoszeniu talerzy do stolika. To zawód, który wymaga żyłki sprzedawcy. Zwykle jest to pierwsza osoba, z którą rozmawia gość po wejściu do restauracji. Jeśli obsługa w restauracji będzie potrafiła sprzedać oferowane dania, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że klient będzie o wiele bardziej zadowolony, niż gdyby złożył zamówienie samodzielnie.

Z powyższego wynika, że osoby świeżo zatrudnione powinny przechodzić szkolenie pod okiem doświadczonych osób. Lepiej, aby na początku przyglądały się one, jak powinna wyglądać dobra obsługa. Niemal każdy obiekt gastronomiczny jest innego standardu, więc to, że ktoś pracował już w zawodzie kelnera nie znaczy jeszcze, że sprawdzi się w naszym lokalu.

Zbyt nachalna obsługa w restauracji

Jak powszechnie wiadomo ignorowanie gości przez obsługę jest nieeleganckie oraz nieprofesjonalne. Bardzo często można spotkać się z takim zjawiskiem w podrzędnych knajpach, gdzie załoga przygnieciona jest natłokiem obowiązków. W dobrych restauracjach nie ma miejsca a taką sytuację. Trzeba jednak podkreślić, że nadgorliwość również nie jest wskazana. Obsługa w restauracji musi wykazać się wyczuciem, a także dopasować się do klienta. Jedni goście będą zachwyceni, gdy kelner spędzi przy ich stoliku kilkadziesiąt minut. Uwielbiają dyskutować o serwowanych daniach, czy też alkoholach. Inni klienci wolą zastanowić się nad zamówieniem w samotności i spokoju. Kelner musi to zaakceptować. Pomimo tego, że polityka danej restauracji jest inna, to komfort klienta znajduje się na pierwszym miejscu. Nie można podchodzić do stolika co kilka minut, gdyż takie zachowanie zniechęci gości i najprawdopodobniej nie skorzystają oni z naszych usług w przyszłości.
W organizacji pracy w obiekcie gastronomicznym może pomóc specjalistyczny system przywoławczy LRS, który wspiera obsługę sali, a także poprawia komunikację między załogą.