Chemia profesjonalna HoReCa – wysoka jakość sprzątania

Czystość i zachowanie higieny w hotelach i punktach gastronomicznych to najważniejsze elementy prowadzenia lokali w tej branży. Żeby utrzymać czystość na wysokim poziomie, nie wystarczą zwykłe, domowe detergenty. Niezbędna jest tzw. chemia profesjonalna HoReCa.
http://sauberlab.pl/chemia-profesjonalna-horeca/

Chemia profesjonalna HoReCa – jakie są to produkty?

Chemia profesjonalna HoReCa to specjalistycznie wyprodukowane środki czystości, których przeznaczeniem jest używanie w hotelach i lokalach gastronomicznych, a więc w branży, w której dezynfekcja ma olbrzymie znaczenie.

Dlaczego w hotelach należy stosować chemię profesjonalną HoReCa? Obecnie na rynku hotelarskim panuje olbrzymia konkurencja. Hotele mnożą się w każdym mieście i miejscowościach pod dużymi miastami. Kliencie zwracają szczególną uwagę na profesjonalizm hotelu. Jedną z najważniejszych rzeczy świadczących o wysokiej jakości hotelu jest utrzymanie jego czystości. Klienci wymagają zachowania pokoju na odpowiednim poziomie higienicznym. Żaden klient nie wróci do hotelu, w którym zastał niedoczyszczone elementy wyposażenia, czy będzie to stolik, łazienka czy łóżko. Dlatego, chemia profesjonalna HoReCa to podstawowe wyposażenie ekipy sprzątającej w każdym hotelu.

Lokale gastronomiczne wymagają utrzymania najwyższej czystości w stopniu jeszcze większym, jak w przypadku pokoi hotelowych. Gastronomia to branża, w której czystość jest szczególnie ważna. Warunki sanitarne i dbanie o higienę są tu nie tylko kwestią dobrego smaku, lecz również nakazem prawa. Sanepid przeprowadza bardzo szczegółowe kontrole pod kątem czystości w lokalach, w których podawane jest jedzenie.

Profesjonalne vs. ogólnodostępne środki czystości

Czym różnią się profesjonalne środki czystości od zwykłych detergentów, jakie wykorzystywane są w gospodarstwach domowych? To przede wszystkim zwiększona ilość substancji aktywnych, odpowiedzialnych za dezynfekcję i zabijanie wirusów. Ten aspekt powoduje, że używanie profesjonalnej chemii w bardzo dobrym stopniu przyczyni się do zabicia wszelkich zarazków. Ma to również zalety ekonomiczne, bowiem preparat o bardzo dużym stężeniu substancji czynnych, może być używany w mniejszych ilościach, a efekt będzie zadowalający. Chemia profesjonalna HoReCa starcza zatem na dłużej.

Kolejnym atutem chemii profesjonalnej jest fakt, że są to środki specjalizowane. Chodzi tu o fakt, że istnieją różne preparaty do czyszczenia różnych powierzchni. Nie ma jednego uniwersalnego detergentu. Dzięki temu, środki te w swoim składzie mają różne chemiczne substancje, które lepiej nadają się do konkretnej powierzchni. Dla przykładu, łazienka to miejsce, w którym występuje zdecydowanie najwięcej bakterii i zarazków. Do czyszczenia tego pomieszczenia potrzebne są detergenty o bardzo mocnej sile antybakteryjnej. Zupełnie inne zapotrzebowanie będą miałby meble w pokoju. W tym przypadku nie będzie potrzebna aż tak silne działanie antybakteryjne, za to, detergent musi być bezpieczny dla powierzchni drewnianej i nie niszczyć jego struktury. W strefie hotelowej, niezwykle istotne jest czyszczenie podłóg, a te, w zależności od standardu pokoju, mogą być wykonane z przeróżnych materiałów. Profesjonalne chemiczne środki czystości powinny uwzględniać rodzaj powierzchni oraz sposób bycia, np. ręczny lub maszynowy.

Chemia profesjonalna w gastronomii

Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w lokalach gastronomicznych, w których naczynia używane są przez klientów. W takiej sytuacji będzie potrzebny jeszcze inny środek czystości, który zapewnia wysoki stopień dezynfekcji i skutecznie pozbędzie się np. resztek ludzkiej śliny. Ponadto, bardzo ważnym aspektem jest mycie odtłuszczające. Tłuszcz to zabrudzenie, które nie czyści się łatwo, dlatego potrzebny jest specjalistyczny środek, którego skład został tak dopasowany, by zwalczać zabrudzenia tłuszczowe.

Chemia profesjonalna może występować w dwojakiej postaci. Istnieje możliwość zakupienia gotowych produktów, które stanowią produkt finalny, przeznaczony od razu do używania. Na rynku dostępne są jednak również produkty, które stanowią koncentrat do rozrabiania. Z gotowych produktów zazwyczaj korzystają małe lokale, w których pracownicy nie dysponują pompami dozującymi, zatem korzystanie z gotowych produktów jest szybsze oraz bardziej bezpieczne. Natomiast, właściciele dużych lokali, jak np. wysokiej jakości hoteli, decydują się na używanie koncentratów, które rozrabiane są przy pomocy specjalistycznych pomp dozujących. Taki sposób daje o wiele lepsze efekty sprzątania, gdyż istnieje możliwość specjalistycznego rozdrobnienia koncentratu pod kątem czyszczenia danej powierzchni i ilości zarazków, jakie teoretycznie mogą się na niej znajdować oraz rodzaju zanieczyszczenia.

Chemia profesjonalna stanowi zatem podstawowy element wyposażenia firmy sprzątającej, która świadczy usługi w branży hotelarskiej i gastronomicznej. Lokale te, ze względu na rodzaj działalności, wykazują szczególnie wysokie zapotrzebowanie na czystość i utrzymywanie higieny na wysokim poziomie. Chemia profesjonalna HoReCa to zbiór specjalistycznych preparatów, które są bogate w substancje aktywne i odpowiednio przygotowane do rodzaju powierzchni, jaką mają czyścić.